Lijstvorm

Ds.H.Jonkman, doopdienst
Zondag 28 Mei 2017, 09:30
Hits : 68

binnenkomst kerkenraad met doopouders

 

welkom en mededelingen

 

zingen:  Evangelische Liedbundel lied 226

Heer, ik kom tot U, neem mijn hart, verander mij.

            Als ik U ontmoet vind ik rust bij U.

            Want, Heer, ik heb ontdekt, dat als ik aan uw voeten ben,

            trots en twijfel wijken voor de kracht van uw liefde.

Refrein:

Houd mij vast, laat uw liefde stromen.

            Houd mij vast, heel dicht bij uw hart.

            Ik voel uw kracht en stijg op als een arend.

            Dan zweef ik op de wind, gedragen door uw Geest

            En de kracht van uw liefde.

Heer, kom dichterbij, dan kan ik uw schoonheid zien

            en uw liefde voelen, diep in mij.

            En Heer, leer mij uw wil zodat ik U steeds dienen kan

            en elke dag mag leven door de kracht van uw liefde.

Refrein:

Houd mij vast, laat uw liefde stromen.

            Houd mij vast, heel dicht bij uw hart.

Ik voel uw kracht en stijg op als een arend.

            Dan zweef ik op de wind, gedragen door uw Geest

            en de kracht van uw liefde.

 

Dan zweef ik op de wind, gedragen door uw Geest

            en de kracht van uw liefde.

 

gelegenheid voor persoonlijk stil gebed

 

votum en groet

 

zingen: psalm 90 : 1, 8

 

Gij zijt geweest, o Heer, en Gij zult wezen

            de zekerheid van allen die U vrezen.

            Geslachten gaan, geslachten zullen komen:

            wij zijn in uw ontferming opgenomen.

            Wij mogen bouwen op de vaste grond

van uw beloften en van uw verbond.

Laat, Heer, uw volk uw daden zien en leven

            en laat uw glans hun kinderen omgeven.

            Zie op ons neer met vriendelijke ogen.

            O God, bescherm ons in ons onvermogen.

            Bevestig wat de hand heeft opgevat,

            het werk van onze hand, bevestig dat.



onderwijs: 1 Petrus 1 : 3 – 9

Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus; in zijn grote barmhartigheid heeft Hij ons opnieuw geboren doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood, waardoor wij leven in hoop.

Er wacht u, die door Gods kracht wordt beschermd omdat u gelooft, in de hemel een onvergankelijke, ongerepte erfenis die nooit verwelkt. U ziet de redding tegemoet, die aan het eind van de tijd zeker geopenbaard zal worden.  Verheug u hierover, ook al moet u nu tot uw verdriet nog een korte tijd allerlei beproevingen verduren. Zo kan de echtheid van uw geloof blijken – zoveel kostbaarder dan vergankelijk goud, dat toch ook in het vuur wordt getoetst – en zo verwerft u lof, eer en roem wanneer Jezus Christus zich zal openbaren.

U hebt Hem lief zonder Hem ooit gezien te hebben; en zonder Hem nu te zien gelooft u in Hem en ervaart u een onuitsprekelijke, hemelse vreugde, omdat u het einddoel van uw geloof bereikt: uw redding.

 

zingen: Evangelische Liedbundel lied 342

Heer, ik prijs Uw grote naam.

            Heel mijn hart wil ik U geven.

            Want U bent de weg gegaan

            die mij redding bracht en leven.

            U daalde neer van Uw troon

            om mens te zijn.

            Van de stal naar het kruis

            droeg U mijn pijn.

            Van het kruis naar het graf.

            uit het graf weer opgestaan.

            Heer ik prijs Uw grote naam.

 

 

 

 

doopbediening

lezing (deel van het) doopformulier

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Voordat we tot de doop overgaan willen we letten op de beteke­nis van de doop. 

De doop is door onze Here Jezus­ Christus­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ zelf ingesteld. 

Hij gaf name­lijk ­­­­­­­­­­­aan zijn volgelin­gen de opdracht:

Gaat dus op weg en maakt al de volken tot mijn leerlingen,

door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest

en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. (Matt. 28:19)

Wat God ons in de bijbel leert over de doop is als volgt samen te vatten:

-    in de eerste plaats: 

het water van de doop laat ons zien dat ons hart gereinigd moet worden.  Wij worden als zondaren gebo­ren; daarom rust het oordeel en de toorn van God op ons; wij kunnen in Gods Koninkrijk alleen komen als wij opnieuw geboren worden.  Vanuit onszelf kunnen we deze vernieu­wing niet tot stand brengen; daarom moeten we de redding en reiniging van ons leven bij Jezus Christus zoeken;

-    dat betekent in de tweede plaats:

dat de waterdoop een teken en tegelijk ook een garantie is, dat Jezus Chris­tus ons door zijn bloed schoon maakt van onze zonden.  Deze redding is het werk van God de Vader, van God de Zoon en van God de Heilige Geest.  Daarom worden wij in deze drie-enige naam gedoopt.

Gedoopt worden in de naam van God, de Vader betekent dat Hij zegt dat Hij ons lief heeft; dat Hij vanuit zijn genade zijn verbond voor eeuwig met ons sluit, zodat Hij ons als zijn kinderen en erfgenamen aanneemt  en altijd voor ons zorgen wil.

Gedoopt worden in de naam van God, de Zoon betekent, dat de Here Jezus met het teken van de doop garandeert, dat Hij ons met zijn bloed reinigt van al onze zonden, zodat wij rechtvaardig en zonder schuld voor God kunnen staan­­­.

Gedoopt worden in de naam van God, de Heilige ­­­Geest betekent, dat de Heilige Geest in ons hart komt wonen om ons in het geloof met de Here Jezus te verbinden, zodat wij kunnen delen in de geschenken van de Here Jezus, zoals reinheid en nieuwheid van ons leven, opdat wij straks bij God mogen komen in het eeuwige leven.

-    in de derde plaats:

doordat God in de doop tot ons gekomen is om ons te reinigen, worden wij van onze kant door de doop geroepen om als nieuwe mensen voor God te leven.  God vraagt van ons dat wij in de kracht van zijn gena­de het oude zondige leven afleggen en het nieuwe christelijke leven aandoen.  Dat wil zeggen: dat we God - Vader, Zoon en Heilige Geest - liefhebben met heel ons hart, met heel onze ziel, met heel ons verstand en met al onze kracht.  Zo moeten we strijden tegen de aanvallen van de duivel, tegen de verleidingen van de wereld en tegen de begeerten van ons eigen hart.

En als we toch in zonde vallen, moeten we aan Gods liefde en genade niet twijfelen en mogen we niet in de zonde blijven. Door de genade van God mogen we opnieuw als zijn kinderen opstaan en verdergaan. De grote betekenis van de doop voor ons is juist dat God een blij­vend verbond met ons is aangegaan.

Deze rijkdom van de doop geldt ook de kleine kinderen van de gelovigen.  Het feit dat zij deze dingen nog niet be­grijpen, is geen reden om hen niet te dopen.  In de bijbel horen de kinderen bij de ouders. De doop is een teken van Gods verbond. Zoals eens God sprak tot Abraham, de vader van alle gelovi­gen, en in hem ook tot ons en onze kin­deren:

Ik sluit een verbond met jou en met je nakomelingen, met alle komende generaties, een eeuwig verbond; Ik zal jouw God zijn en die van je nakomelingen. (Genesis 17:7)

De apostel Petrus zei het volgende:

Want voor u geldt deze belofte, evenals  voor uw kinderen, en voor allen die ver weg zijn en die de Heer, onze God, tot Zich zal roepen. (Handelingen 2:39)

In het Oude Testament heeft God aan Abraham en aan het volk Israël de besnij­denis bevolen. Dit teken van de besnij­denis noemt Paulus het zegel van de gerechtigheid door het geloof. In het Nieuwe Testament is de doop in de plaats gekomen van de besnijdenis als het teken en zegel van Gods verbond. Daarom moeten de kinde­ren van de gelovigen als erfgenamen van Gods Koninkrijk en zijn verbond gedoopt worden.

En de ouders krijgen de opdracht dit alles aan hun kinderen te vertellen.

 

Laten we nu eerst samen bidden

dat door deze doop Gods eer verhoogd zal worden,

de gemeente gebouwd en ons geloof versterkt zal worden:

Almachtige, eeuwige God,

U hebt ons door uw Zoon, Jezus Christus, de opdracht gegeven om te dopen.

In de bijbel kunnen wij lezen van de reddende betekenis van het water.

In de tijd van Noach hebt U de wereld met de grote watervloed doen vergaan wegens haar ongeloof en onbekeerlijkheid; maar tegelijkertijd hebt U toen Noach en zijn gezin in uw grote barmhartigheid dwars door het water heen gered. (Genesis 6 en 7)

U hebt eens de Farao van Egypte, die zich niet aan U wilde onderwerpen, met heel zijn leger in het water van de Rode Zee laten omkomen, maar U hebt toen Uw volk Israël droogvoets door de zee naar veiligheid geleid. (Exodus 14)

Ook in het water van de doop laat U ons deze ondergang en redding zien. 

Wij bidden U op grond van Uw onpeilbare barmhartigheid, dat U dit kind genadig wilt zijn en door de Heilige Geest wilt ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­opnemen in uw Zoon Jezus Christus. Zoals Paulus het zegt: we zijn door de doop in zijn dood met Christus begraven om, zoals Christus door de macht van de Vader uit de dood is opgewekt, een nieuw leven te leiden. (Romeinen 6:3)

Geef dit kind dat het de Here Jezus blij­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­moedig navolgt en Hem aanhangt met een waar ge­­loof, een vaste hoop en een vurige lief­de:

Wilt U aan dit kind geven dat het zich in leven en sterven uw eigendom weet, en daarom op de jongste dag zon­der angst voor Jezus Chris­tus, uw Zoon. die Redder en Rechter is, zal verschij­nen.

Hoor ons in de naam van onze Here Jezus Christus, uw Zoon, die met U en de Hei­lige ­­Geest, één enig God bent, en ­­­leeft, en regeert tot in eeuwigheid. Amen

 

zingen:  Liedboek gezang 334 : 1, 2

 

Here Jezus, wij zijn nu

in het heiligdom verschenen,

met ons kind gaan wij tot U

wil uw zegen ons verlenen

waar de roepstem wordt vernomen:

laat de kindren tot Mij komen.

           

Laat dit woord dan allermeest

helder klinken in onz' oren:

wie door water en door Geest

niet als kind werd nieuwgeboren

wordt door U niet aangenomen,

kan in 't rijk van God niet komen.

 

kindermoment: hopen

 

zingen: Evangelische Liedbundel lied 465

 

Mijn zegen krijg je mee, trek nu de wereld in.

De aarde is weer droog, er is een nieuw begin.

Woon hier en overal, de wereld is voor jou.

En kijk de regenboog: Ik blijf je altijd trouw

           

Mijn zegen krijg je mee, trek nu de wereld in.

Blijf altijd dicht bij Mij, Ik geef je leven zin.

Woon hier en overal, de wereld is van jou.

En kijk de regenboog: Ik blijf je altijd trouw

doopvragen aan de doopouders

Roy en Monique.

God wil door de doop ons en onze kinderen doen delen in zijn verbond. 

Door ­­oprecht antwoord te geven op de volgen­de vragen laten jullie blijken dat jul­lie de doop van jullie kind in het ge­loof verlangen:

1e: Belijden jullie dat onze kinderen vanaf het allereerste begin in de macht van de zonde zijn en daarom aan allerlei ellende, ja zelfs aan het eeuwig oor­deel van God onderworpen zijn, maar belijden jullie ook dat zij in Chris­tus geheiligd zijn en daarom als leden van zijn gemeente behoren te wor­den gedoopt?

2e: Geloven jullie dat de waarheid Gods die in het Oude en Nieuwe Testament bekend gemaakt is, en die beleden wordt in de artikelen van het christelijke ge­loof en die hier in de chris­telijke kerk wordt verkondigd, dat die waarheid Gods de ware leer tot redding van ons mensen is?

3e: Beloven jullie als ouders dit kind naar je beste kunnen zelf te vertellen en door anderen te laten vertellen van God en zijn waarheid en zullen jullie dit kind een voorbeeld geven van een chris­telijke levenswandel?

Wat is hierop jullie ant­woord?

vraag aan de gemeente: 

Belooft u dat u om deze ouders zult gaan staan in de opvoeding van hun kind in het christelijk geloof en aanvaardt u dit kind als lid van onze gemeente en zult u als gemeente voor haar zorgen?

Wat is daarop uw antwoord?

 

bediening van de doop:

Noa Marion Ymker

ik doop je

in de naam van God, de Vader,

en in naam van God, de Zoon

en in naam van God, de Heilige Geest.

 

zingen:  Liedboek gezang 334 : 3, 4

 

              Niemand, die ons helpen kan,

              niemand kan ons kind beschermen.

              Wie zijn wij? Neem Gij het dan,

              draag het in uw groot erbarmen.

              Dat het vroeg U in dit leven

              Ja voorgoed zijn hart mag geven.

              

               Herder, neem uw schaapje aan.

               Hoofd, maak het een van uw leden.

               Wees zijn weg, wijs het zijn baan.

               Vredevorst, wees Gij zijn vrede.

               Wijnstok, laat dit rankje bloeien,

               dat er eens veel vruchten groeien.

kinderen gaan naar de KND

 

dankgebed en voorbede:

Almachtige en barmhartige God en Vader, wij danken en loven U, dat U in de doop hebt laten zien, dat U ons en onze kinderen door het bloed van uw lieve Zoon Jezus Christus al onze zon­den hebt vergeven, en dat U ons apart hebt gezet (geheiligd) door uw Geest om leden van het lichaam van Christus te zijn.  Wij danken U dat U ons en onze kinderen in Jezus Christus tot uw kinderen hebt aangenomen.

Wij prijzen U dat U ons al deze dingen garandeert in de doop.

­Nu bidden wij om Jezus' wil voor dit kind, dat U hem/haar altijd met uw Heilige Geest wilt leiden en regeren.

Laat hij/zij overeenkomstig uw Woord worden opgevoed en in de Here Jezus Chris­tus tot geestelijke groei mogen ko­men. Laat hij/zij uw vaderlijke goedheid mogen erkennen en laat hij/ze rechtvaardig leven onder de heer­schappij van onze enige Leraar, Koning en Hogepriester Jezus Christus.

Geef dat hij/ze met volharding tegen de zonde, de duivel en zijn rijk zal strij­den en mag overwinnen.

Wij bidden U voor de ouders dat U hen wijsheid geeft om hun kinderen van U te vertellen en van de betekenis van de doop en helpt U hen om een voor­beeld te zijn van een christelijke levenswandel. Laat vrede en vreugde het deel zijn van dit gezin.

Zo bidden wij U dat wij en onze kinderen U, Vader, Zoon en Heilige Geest, de enige en waarachtige God, eeuwig zullen loven en prijzen. 

+ gebed om de leiding van de Heilige Geest

bijbellezing: Jesaja 43 : 1 – 7

 

  1. Welnu, dit zegt de HEER,

die jou schiep, Jakob, die jou vormde, Israël:

Wees niet bang, want Ik zal je vrijkopen,

Ik heb je bij je naam geroepen, je bent van Mij!

  1. Moet je door het water gaan - Ik ben bij je;

of door rivieren – je wordt niet meegesleurd.

Moet je door het vuur gaan – het zal je niet verteren,

de vlammen zullen je niet verschroeien.

  1. Want Ik, de HEER, ben je God,

de Heilige van Israël, je redder.

Voor jou geef ik Egypte als losgeld,

Nubië en Seba ruil Ik tegen jou.

  1. Jij bent zo kostbaar in mijn ogen,

zo waardevol, en Ik houd zo veel van je

dat Ik de mensheid geef in ruil voor jou,

ja alle volken om jou te behouden.

  1. Wees niet bang, want Ik ben bij je.

Ik haal je nakomelingen uit het oosten terug,

uit het westen breng Ik jullie bijeen.

  1. Tegen het noorden zeg Ik: Geef hier!

Het zuiden gebied Ik: Laat los!

Breng mijn zonen terug van verre,

mijn dochters van de einden der aarde,

  1. allen over wie mijn naam is uitgeroepen,

en die Ik omwille van mijn majesteit

geschapen heb, gemaakt en gevormd.

 

zingen:  psalm 17 : 3

 

            Gij hulp van wie wordt overmand,

            hoe wonderbaar kunt Gij bevrijden !

            Hoe zegent Gij die U verbeiden,

            die schuilen bij uw rechterhand.

            Behoed mij dan, laat mij niet vrezen,

            behoed de appel van uw oog;

            breid uit uw vleugels van omhoog

            en laat mij zo geborgen wezen.

tekstlezing:  Jesaja 43 : 4

            Jij bent zo kostbaar in mijn ogen,

zo waardevol, en Ik houd zo veel van je

             

verkondiging:  God geeft altijd weer nieuwe hoop

 

zingen: Evangelische Liedbundel 376

 

            Abba, Vader, U alleen,

            U behoor ik toe.

            U alleen doorgrondt mijn hart,

            U behoort het toe.

            Laat mijn hart steeds vurig zijn,

            U laat nooit alleen.

            Abba, Vader, U alleen,

            U behoor ik toe.

            Abba, Vader, laat mij zijn

            slechts van U alleen,

            Dat mijn wil voor eeuwig zij

            d'uwe en anders geen.

            laat mijn hart nooit koud zijn, Heer.

laat mij nimmer gaan.

            Abba, Vader, laat mij zijn

            slechts van U alleen.

dienst der gebeden

 

collecte    

           

zingen: Liedboek gezang 242 : 1, 3, 7

 

Komt laat ons deze dag

            met heilig vuur bezingen

            en met vernieuwde vreugd,

            want God deed grote dingen.

            Eens gaf de Heil'ge Geest

            aan velen heldenmoed.

            Bidt dat Hij ons vandaag

            verlicht met Pinkstergloed.

           

In 't lichaam van de Heer

            tot leden uitverkoren,

            zijn wij door uwe kracht

            als kind'ren nieuw geboren.

            Deel dan uw gaven uit,

            wees met uw kracht nabij.

            Dat ieder op zijn plaats

            een levend lidmaat zij.

           

Wie 's Heren Geest bezielt,

            wie 's Heren woord doet zingen,

            wie met ons vieren wil

            het feest der eerstelingen,

            die stemme met ons in

            en prijze Gods verbond

            dat Hij vandaag vernieuwt

            en elke morgenstond.

zegen van God

 

zingen:  Liedboek gezang 456 : 3

 

            Amen, amen, amen!

            Dat wij niet beschamen

            Jezus Christus onze Heer,

            amen, God, uw naam ter eer!

 

Na de dienst is er gelegenheid om de doopouders te feliciteren voor in de kerk

Image
De Ketting 20, Dronten 0321-318084 Zie contact